ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να προκαλεί πόνο, ερεθισμό του δέρματος στις υπομάστιες αύλακες, αναπνευστικά προβλήματα, σκελετικές ανωμαλίες, καθώς μειωμένη αυτοεκτίμηση. Η μειωτική μαστού συνήθως γίνεται για να απαλλάξει το άτομο από αυτά τα προβλήματα. Η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες και εκτελείται υπο γενική αναισθησία.

Κατά το χειρουργείο, διενεργείται μια τομή σχήματος άγκυρας, η οποία εκτείνεται από τη νέα θέση της θηλής προς τα κάτω και στη συνέχεια κατά μήκος της υπομαστίου αύλακας, της αύλακας δηλαδή όπου ενώνεται το στήθος με το θωρακικό τοίχωμα. Μέσω της τομής αυτής, ο χειρουργός αφαιρεί λίπος και μαζικό αδένα, αλλά και περίσσεια δέρματος, με αποτέλεσμα μικρότερους μαστούς, με λιγότερο βάρος, οι οποίοι είναι σε αρμονία με τη σωματοδομή της ασθενούς. Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται επίδεσμος γύρω από τους μαστούς, ο οποίος την πρώτη μετεγχειρητική μέρα αντικαθίσταται από έναν ειδικό στηθόδεσμο , που θα πρέπει να φοράει η ασθενής για ένα μήνα.

Τα ράμματα αφαιρούνται στις 7-10 μέρες μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται ήπιο πόνο άμεσα μετεγχειρητικά , που συνήθως περιγράφεται σαν ενόχληση, αιμωδία, ή νυγμούς (τσιμπήματα). Επίσης, συχνά υπάρχει κάποιο οίδημα κι εκχύμωση. Οι πιο πολλές γυναίκες επιστρέφουν στη δουλειά τους περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βάρους για 3-4 εβδομάδες.

Τα σημάδια από τις τομές υποχωρούν με το χρόνο, αλλά δεν εξαφανίζονται. Το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι μακροχρόνιο, δηλαδή οι μαστοί θα διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό το νέο τους μέγεθος, εκτός και αν η γυναίκα χάσει πολύ βάρος ή μείνει έγκυος. Βεβαίως, δεν μπορεί κανένας να σταματήσει την επίδραση του χρόνου και της βαρύτητας, που πολλά χρόνια μετά την επέμβαση μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση του δέρματος του μαστού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ